Common Technical Interview Questions and Answers Update on April 29, 2020

Question 31: Harold is the project manager of the JHG Project for his company and he’s meeting with the key stakeholders to describe the deliverables of the project that will be implemented. Hanna, one of the stakeholders, is confused about why Harold talks about results of the project that aren’t necessarily implemented. As an example, Harold says that a project creates a unique product, service or result. Which one of the following is a result?
A. A new piece of software
B. A new airplane
C. A feasibility study
D. A call center
Correct Answer: C. A feasibility study
Explanation: The PMBOK Guide classifies the concept of creating a feasibility study as a result. The other three options describe products and services.

Question 32: Which project management document can be utilized for a go/no-go decision in a project?
A. Project business case
B. Project charter
C. Project benefits management plan
D. Project management plan
Correct Answer: A. Project business case
Explanation: This is the best choice because the project business case is created before the project is launched and helps management and key stakeholders make a go/no-go decision based on the financial aspects, return on investment and other factors for the project. The other three options are incorrect as these documents are not used for project selection.

Question 33: A project manager needs five areas of expertise to be successful. Which of the following is not one of the five areas of expertise?
A. Application area knowledge
B. An understanding of the project environment
C. PMP or CAPM certification
D. Interpersonal skills
Correct Answer: C. PMP or CAPM certification
Explanation: Believe it or not, you don’t have to be a PMP or a CAPM to be a successful project manager. The other three options are valid characteristics of a project manager.

Question 34: Project managers must be aware of the political and social environments that the project operates within. These environments can affect the project’s ability to operate, can limit working hours, or can cause embarrassment when project managers assume other cultures are the same as theirs. Which one of the following is not a characteristic of a project’s cultural and social environment?
A. Economics
B. Time zone differences
C. Demographics
D. Ethics
Correct Answer: B. Time zone differences
Explanation: Time zone differences are not part of the cultural and social environment, but they are part of the international and political environment. The other three options, economics, demographics and ethics, are part of the cultural and social environment.

Question 35: You are the project manager of the KHGT Project, which will span four countries around the world. You will need to consider all of the following characteristics of the international and political environment except for which one?
A. International, national, regional and local laws
B. Customs
C. Customers
D. Holidays
Correct Answer: C. Customers
Explanation: Customers are not part of the international and political environment. The other three options are part of this environment.

Question 36: Project managers need interpersonal skills, such as likeability, to help get the project work done. The project manager needs interpersonal skills to be effective in any organization and project. Which one of the following is not an example of an interpersonal skill?
A. Financial management and accounting
B. Influencing the organization
C. Motivating people
D. Problem solving
Correct Answer: A. Financial management and accounting
Explanation: Financial management and accounting are not interpersonal skills. The other three options are examples of interpersonal skills, so these choices are incorrect.

Question 37: Jane is a senior project manager in your company. Wally is a new project manager who is working toward his CAPM certification. Jane decides that Wally would be a good candidate to manage a subproject in the organization. Brenda, the project sponsor, isn’t certain what Jane means by a subproject. What is a subproject?
A. It is a smaller project that supports a parent project.
B. It is a project that is performing below expectations.
C. It is a project that has been experiencing project spinoff.
D. It is the delegation of a project phase.
Correct Answer: A. It is a smaller project that supports a parent project.
Explanation: A subproject is a project that is typically smaller than and that supports an original parent project. The other three options do not accurately describe a subproject. An example of a subproject is Apache Hadoop YARN.

Question 38: Erin is a new project manager who is working toward her CAPM. She has been assigned a small project in her organization, but she feels that she could use some additional training, coaching and mentoring. Where will a project manager most likely get project management mentoring?
A. Project Management International
B. The American Society for Quality
C. The project management office
D. Subject matter experts
Correct Answer: C. The project management office
Explanation: Project managers will most likely receive mentoring from the project management office. The first option is not a valid choice because Project Management International is not the same entity as the Project Management Institute (PMI). The second option is not a valid choice because ASQ does not provide mentoring for project managers. The last option is not the best choice for the question because the PMBOK Guide specifically identifies the PMO as a source for mentoring.

Question 39: Project managers and functional managers need to be able to recognize a condition that is best suited for a project and a condition that is an operation within an entity. Which one of the following is an example of operations?
A. Creating a new community park
B. Designing a new car
C. Sending monthly invoices to an organization’s 25,000 customers
D. Removing an old server and replacing it with a newer one
Correct Answer: C. Sending monthly invoices to an organization’s 25,000 customers
Explanation: This is the best example of operations because the answer implies that this work is done every month. The other three options are all unique endeavors that may be done once or just occasionally, but they are not part of ongoing operations.

Question 40: When considering the selection of projects to be initiated, project portfolio management considers all of the following except for which one?
A. Risk/reward categories
B. Lines of business
C. The project manager’s experience
D. General types of projects
Correct Answer: C. The project manager’s experience
Explanation: While the experience of the project manager is likely considered during the assignment of projects, it is not considered during project portfolio management. The first option, the risk and reward of the project, is considered. The other two options, the lines of business and the general types of projects, are also considered as part of project portfolio management.