Common Technical Interview Questions and Answers Update on April 29, 2020

Question 21: A series of activities to create a unique product or service by a specific date is best described as which one of the following?
A. A program
B. An operation
C. A project
D. A subproject
Correct Answer: C. A project
Explanation: A project is a temporary endeavor to create a unique product, service or result. Deadlines and cost constraints are tied to the project. A program is incorrect because programs are a collection of projects working toward a common cause. An operation is incorrect because operations are ongoing activities of an organization. Lastly, a subproject describes a project that is part of and supports a larger project, so it is also incorrect.

Question 22: Ben is a new employee in your organization and he’s been assigned to your project team. Ben doesn’t understand why he is on your project team because he thinks everything is part of the organization’s day-to-day operations. Which of the following is likely to be part of an operation?
A. Providing electricity to a community
B. Designing an electrical grid for a new community
C. Building a new dam as a source of electricity
D. Informing the public about changes at the electrical company
Correct Answer: A. Providing electricity to a community
Explanation: Providing electricity to a community is the best example of operations because it is an ongoing activity. The other three options are all examples of projects, as they are temporary and create a unique product, service or result.

Question 23: You are the project manager of the HBH Project to install 40 new servers for your company network. You recommend, as part of your project planning, using progressive elaboration. Some of the project team members are confused about this concept. Of the following, which one is the best example of progressive elaboration?
A. It is the process of decomposing the work into small, manageable tasks.
B. It is the process of taking a project from concept to completion.
C. It is the process of taking a project concept to a project budget.
D. It is the process of identifying the business needs of a potential project.
Correct Answer: B. It is the process of taking a project from concept to completion.
Explanation: According to the PMBOK Guide, progressive elaboration means developing in steps and then continuing by increments. In this instance, you’re starting broad with the project concept and then moving from the project lifecycle to project completion. The first option describes the process of breaking down the project scope into the task list. The third option is not a valid choice for this question. The last option is part of determining whether a project should be chartered.

Question 24: Your organization would like to create a new product based on market research. This new product will be created by a project. This is an example of which one of the following reasons to launch a new project?
A. Organizational need
B. Customer request
C. Market demand
D. Legal requirement
Correct Answer: C. Market demand
Explanation: Projects can be created for a number of reasons and this example supports the market demand choice. An organizational need project is created to satisfy an internal need. Customer request is incorrect because no specific customer asked for this new product. Legal requirement is incorrect because there is no legal requirement to create the new product.

Question 25: Your organization utilizes projects, programs and portfolios. Some of the project team members are confused about what a program is. A program is which one of the following?
A. A very large, complex project
B. A collection of small projects with a common goal
C. A collection of projects with a common objective
D. A collection of subprojects with a common customer
Correct Answer: C. A collection of projects with a common objective
Explanation: A program is a collection of projects that are completed together to gain benefits by managing the projects as a group rather than on an individual basis. The other three options are not attributes of programs because projects within a program are not necessarily small and they are not subprojects.

Question 26: Sam and Sarah are in a heated discussion over a new program in the organization. They are trying to determine who will make the tactical decisions in the projects within the program. Who manages programs?
A. Management
B. Project sponsors
C. Project managers
D. Program managers
Correct Answer: D. Program managers
Explanation: Programs are managed by program managers, not project sponsors or project managers. The other three options are incorrect choices.

Question 27: You have an excellent idea for a new project that can increase productivity by 20 percent in your organization. Management, however, declines to approve the proposed project because too many resources are already devoted to other projects. You have just experienced what?
A. Parametric modeling
B. Management by exception
C. Project portfolio management
D. Management reserve
Correct Answer: C. Project portfolio management
Explanation: Project portfolio management is the management, selection and assignment of projects that support an organization’s business objectives. The other three options are not valid answers.

Question 28: Larger projects generally utilize more processes with more depth than smaller projects. What term is assigned to customization of processes within a project?
A. Process mapping
B. Process configuration
C. Process tailoring
D. Process selection
Correct Answer: C. Process tailoring
Explanation: Process tailoring enables the project manager to tailor the processes selected and the depth of their execution to what’s most appropriate for the project. Not all projects need all processes. The other three options are not valid answers because they don’t describe process tailoring.

Question 29: Holly is a new project manager and she’s working toward her CAPM certification. She is having some trouble understanding which processes she should implement in her new project based on the available processes in the PMBOK Guide. Of the following, which statement is correct?
A. A project manager must use every process identified within the PMBOK Guide on every project.
B. A project must use every tool and technique as identified within the PMBOK Guide on every project.
C. A project manager must use the most appropriate processes on every project.
D. A project manager must agree to use all of the project management tools and techniques on every project.
Correct Answer: C. A project manager must use the most appropriate processes on every project.
Explanation: A project manager does not have to use all of the processes within the PMBOK Guide — only the most appropriate ones. The other three options are incorrect statements because the project manager does not use every process or tool and technique within the PMBOK Guide for every project.

Question 30: Projects are temporary endeavors to create a unique product, service or result. Which one of the following does not relate to the concept of “temporary” in project management?
A. The project team
B. The market window status on which the project is capitalizing
C. The project deliverable
D. The project manager
Correct Answer: C. The project deliverable
Explanation: Most projects create a deliverable that will outlive the project itself. The other three options are incorrect because these attributes are temporary in nature.