Common Technical Interview Questions and Answers Update on December 31, 2020

Question 81: A ____________ workforce is a labor pool whose members are hired by an organization on an on-demand basis.
A. contingent
B. Luddite
Correct Answer: A. contingent

Question 82: Does Nutanix specialize in hyper-converged hardware or software or cloud services?
A. Hyper-converged hardware
B. Hyper-converged software
C. Cloud services
D. All of the above
Correct Answer: D. All of the above
Explanation: Nutanix bills itself as a cloud company and has shifted the focus of its business from hardware to software and cloud services over the last couple of years. It still sells branded Nutanix NX appliances and partners with OEMs that install and rebrand or package Nutanix hyper-converged infrastructure software on their own x86 servers, however. Nutanix also works with a few server vendors that offer Enterprise Cloud — its hyper-converged infrastructure software — as a software option through resellers.

Question 83: Nutanix builds its branded appliance on which hardware vendor’s servers?
A. Hewlett Packard Enterprise (HPE)
B. Dell EMC
C. Supermicro
D. Lenovo
E. All of the above
F. None of the above
Correct Answer: C. Supermicro
Explanation: Nutanix NX is the branded series of HCI appliances the company builds on Supermicro servers that runs on the Nutanix Enterprise Cloud Platform hyper-convergence software stack. Nutanix sells a number of versions of its NX HCI nodes.

Question 84: What is a use case that Nutanix tailors a configuration of its NX series of hyper-converged infrastructure (HCI) nodes for?
A. Virtual desktop infrastructure
B. Private cloud
C. Testing and development
D. Big data
E. All of the above
Correct Answer: E. All of the above
Explanation: Nutanix offers NX configurations for a wide variety of use cases and a mixture of memory, storage, compute and so on. There’s the NX-8155-G6 for database and business-critical apps, for example, and the NX-8155-G7 adds files and objects to the mix. Other examples include the NX-3060-G7 for private cloud, end-user computing and virtual desktop infrastructure, files and objects; NX-1065-G7 for remote office/branch offices and test and development; NX-3170-G6 for private cloud, EUC and VDI; NX-3155G-G6 for EUC and VDI; NX-5155-G6 for analytics and big data, backup and disaster recovery, files and objects; NX-8150-G7 for high-performance computing, databases, files and objects; and more.

Question 85: Which OEM partners with Nutanix to sell appliances with its Enterprise Cloud hyper-converged infrastructure software stack preinstalled?
A. Hitachi
B. Acer
C. Huawei Technologies
D. NEC Corp.
E. None of the above
F. All of the above
Correct Answer: E. None of the above
Explanation: HPE, Lenovo, Fujitsu, Dell EMC, IBM and Inspur (in China) have all partnered with Nutanix to preintegrate the HCI vendor’s hyper-converged infrastructure software on their servers. So, for example, customers of HPE can purchase ProLiant DX systems with Nutanix Enterprise Cloud HCI software preintegrated. The same goes for Dell EMC XC appliances built on Dell EMC PowerEdge server hardware, IBM’s CS servers, Lenovo’s ThinkAgile HX series and Fujitsu’s Primergy appliances.

Question 86: What two major third-party server vendors offer Nutanix Enterprise Cloud as a software option through resellers?
A. HPE and Cisco
B. Dell EMC and IBM
C. IBM and Cisco
D. HPE and Dell EMC
E. None of the above
Correct Answer: A. HPE and Cisco
Explanation: Major third-party server providers that offer Nutanix Enterprise Cloud as a software option through resellers include HPE and Cisco. With HPE, customers can install Nutanix hyper-converged infrastructure on ProLiant and Apollo servers, while for Cisco the same is true for its Unified Computing System servers. HPE also offers Enterprise Cloud as part of its GreenLake services program. Intel buyers can do the same with its Data Center Block server systems, as can those purchasing rugged systems from Klas Research and Crystal Group.

Question 87: Acropolis is the name of the OS that runs the Nutanix hyper-converged platform.
A. True
B. False
Correct Answer: A. True
Explanation: The Acropolis OS delivers automated data tiering, scalability, space efficiency, security and data protection. Acropolis includes the free Acropolis hypervisor (AHV), which is based on the Linux-based Kernel-based VM hypervisor. The company supports Microsoft Hyper-V and VMware vSphere as well. Three tiers of Nutanix Acropolis include Starter for smaller deployments; Pro, which adds resilience, management and rich data services; and Ultimate, the full software suite.

Question 88: Nutanix offers software to help manage or orchestrate Nutanix environments, add software-defined networking capabilities or bring secondary storage to the platform. Which is not one of those additional tools?
A. Stream
B. Prism
C. Calm
D. Flow
E. Mine
Correct Answer: A. Stream
Explanation: Prism software manages the entire hardware stack and VMs of Acropolis-run appliances, while Calm adds application orchestration and lifecycle management to Nutanix-run hyper-converged infrastructures. Flow, meanwhile, tightly integrates with Prism and the AHV hypervisor to bring software-defined networking to Enterprise Cloud Platform, while Nutanix Mine integrates secondary storage operations.

Question 89: What does Nutanix X-Ray do for Nutanix hyper-converged infrastructure environments?
A. Assists with the streaming of video
B. Manages storage and data
C. Benchmarking and evaluation
D. Provides cloud services
Correct Answer: C. Benchmarking and evaluation
Explanation: Nutanix X-Ray’s software automates infrastructure analysis to deliver more consistent performance and reliability. It does this by offering fully customizable tests that can simulate system failures and their effects, software upgrades and other typical situations. X-Ray lets Nutanix users effectively evaluate important parts of the hyper-converged infrastructure lifecycle using real-world stressors and failure scenarios so they can improve DR planning

Question 90: Which is not part of Nutanix’s hybrid Xi Cloud Services suite for tying on-premises data to the public cloud for companies with multi-cloud infrastructure strategies?
A. Xi Frame
B. Xi Eon
C. Xi Leap
D. Xi Beam
Correct Answer: B. Xi Eon
Explanation: The point of Xi Cloud Services is to help organizations create a more unified fabric across diverse cloud environments and disassociate applications from underlying infrastructure. Xi Epoch monitors and troubleshoots cloud application health, while Xi Leap is for cloud-based disaster recovery. There’s also Xi Frame for running VDIs in the cloud and Xi IoT to use AI and machine learning to deliver real-time intelligence and analytics to the edge. Xi Beam, meanwhile, is a SaaS tool that optimizes cloud resources by providing Nutanix customers with a comprehensive multi-cloud management control dashboard for controlling cloud expenses and compliance.